Zin en onzin van agile en scrum in de gezondheidszorg
‘Zin en onzin van agile werken in de zorg’: Zo heette de studiedag waar ik 19/9 was en waar een stel deskundigen inging op dit thema.
Het ‘agile’ werken bleef daarbij voor mij hangen in de gedachte dat moderne (zorg)-organisaties wendbaar moeten kunnen inspelen op complexe veranderingen om hen heen.
Dat lijkt me een open deur. Al is de realisatie daarvan voor grotere zorgorganisatie wel een doorlopende opgave.
Veel grip werd daar tijdens de dag verder niet voor gegeven. En wat ik jammer vond is dat de inleiders de noodzaak en kracht van juist gestandaardiseerd werken vergaten voor deelprocessen die relatief eenvoudig en stabiel zijn. Wellicht Mintzberg nog es uit de mottenballen halen?
Scrum: Dolfijn i.p.v. Duikboot
Wat meer had ik aan enkele presentaties over de stand van ‘scrum’ werken in Nl en voor de zorg. Als je daar de Amerikaanse overkill van afhaalt, heeft de kern van praktijk- en resultaatgericht veranderen beslist meerwaarde.
Vooral de boodschap om grotere veranderingen in kleine acties op te knippen die je snel werkende weg kunt uitproberen (de ‘dolfijnaanpak’) is er een om na te volgen. Dat in plaats van een klassieke ‘duikboot’ – projectaanpak, waarin een project ‘onderduikt’ en voor langere tijd onzichtbaar blijft. En vaak niet voldoende aansluit bij wat er nodig is.
Maar in de nuchtere gezondheidszorg deden we dat natuurlijk altijd al.
Toch?
Mart Stel – Bloeisupport.nl