Skip to content

Goed samenwerken vraagt opkomen voor je eigen belang

Bij samenwerken denken we meestal niet meteen aan het opkomen voor je eigen belang. Het gaat in onze gangbare opvatting eerder om het goed rekening houden met de wensen van je partners.

En echt samenwerken gaat nog verder. Dat is je partners goed willen kennen om hen actief te helpen floreren en groeien. Je speelt elkaar de bal toe. Je gunt elkaar successen zonder dat daar tegenprestaties voor nodig zijn. Je hoopt alleen dat het ten goede komt aan jullie gezamenlijke doelen.

De weegschaal van het belang

Maar dat heeft wel z’n grenzen. Als je het gevoel krijgt dat jij langdurig veel meer inbrengt dan de ander(en), dan houdt het ergens op. Dan zakt je innerlijke weegschaal door naar de negatieve kant. Zeker als je het gevoel krijgt bewust te worden benadeeld door je ‘partner(s)’.
Dat kan behoorlijk teleurstellend zijn.

Je kunt dat voorkomen door bij elke samenwerking die je aangaat ook goed bij jezelf na te gaan wat jíj daar graag uit zou halen. En door daar dan ook open over te zijn. Elke goede samenwerking vergt ook een zekere zelfgerichtheid van de partners.

Goed samenwerken vraagt ook goed opkomen voor je eigen belang

Taart groter maken

De anderen veel gunnen betekent niet dat jezelf veel in moet leveren. De kunst is om ‘de taart samen groter te maken terwijl je die deelt’.

Goed samenwerken vraagt egoïsme.

Mart Stel – Bloeisupport.nl
Voor florerend samenwerken en leidinggeven

Back To Top