Skip to content

De vijf geheimen van begeleiden van complexe samenwerking

Mijn kennis is manager gebiedsontwikkeling bij een grote gemeente. Zijn taak is om de bebouwing van een nieuw stuk stad van start tot finish te begeleiden.
Daarbij heeft hij te maken met een grote hoeveelheid partijen en mensen die moeten samenwerken, zoals projectontwikkelaars en aannemers.

In een gesprek ontfutselde ik hem zijn vijf geheimen voor succes.

Vijf geheimen van begeleiden van complexe samenwerking

Vijf geheimen voor succes

Als eerste gaf hij aan in zijn begeleiden altijd soepel te zijn in de wegen en procedures, “als het hogere doel van tijdige oplevering maar wordt bereikt”.
De tweede is dat hij daarbij  ook goed z’n eigen ego opzij kan zetten. Hij hoeft niet te ‘shinen’ op deelresultaten. Dat gunt hij zijn partners.

Een derde succesfactor is zijn hartelijkheid -(kan ik bevestigen)-, waarmee hij veel polarisering voorkomt of neutraliseert.
Als vierde is hij goed is staat om tussen en met zijn gesprekspartners hun gezamelijke belang om samen te werken voor beiden duidelijk te maken.

En tot slot kan hij goed de negatieve consequenties van niet samenwerken subtiel door laten schemeren als dat es nodig is. Waarbij hij niet of zelden echt zijn gemeentelijke macht inzet.

Mooie inzichten om breder na te volgen!

Mart Stel – Bloeisupport,nl
Voor florerend samenwerken en leidinggeven

Back To Top