Skip to content

De markt in de zorg werkt alleen als je samenwerkt

Ik belandde via e-zine Skipr in een reflectie op ons nationale zorgsysteem. Ziekenhuisdirecteur Jaap van der Heuvel haalde een recent opiniestuk van socioloog Gijs van Loef aan.  Daarin geeft dia aan dat de Nederlandse zorg wegzakt uit de internationale top. Tegengesteld aan wat de overheid volgens hem beweert. Kijk hier voor het artikel.

Meer publiek, minder markt

Van Loef pleit voor een weg terug naar meer publieke sturing en minder markt. Het grootste deel van onze gezondheidszorg, zoals de acute, complexe en chronische en zorg, kan volgens hem nooit goed door middel van concurrentie worden gestuurd. Dat kan alleen voor een klein deel van de zorg waar wel ruimer aanbod in is.

De zorgmarkt werkt alleen als je samenwerkt

Vanuit wat ik dagelijks zie aan zorgontwikkeling ben ik het met deze visie eens.
Het is als topvoetbal: je krijgt kwaliteit door competitie. Maar wel binnen ver ontwikkelde afspraken voor wat het spel is en hoe het gespeeld moet worden.

Zelf aan de slag met samenwerken

Tegelijk meen ik dat je als zorgverleners bestuurders en zorginkopers niet hoeft te wachten met beter samenwerken tot ons zorgsysteem verandert. In elke gemeente en regio kun je daar naar mijn ervaring, met hart voor de zorg, gezamelijk al veel in doen.

Mart Stel –  Bloeisupport.nl

Back To Top