Ga naar hoofdinhoud
Vier aspecten van visieontwikkeling - Bloeisupport.nl

Aanpak van visieontwikkeling in organisaties

Dé besturingsopgave voor organisaties is het effectief balanceren tussen continuïteit en verandering in een omgeving met veel belangen en ontwikkelingen. Het is een proces van afstemmen en onderhandelen aan diverse tafels tegelijk, binnen en buiten de organisatie. Diffuus en nauwelijks planbaar.

Om hierbij samenhang in de organisatie te houden, is een continue visieontwikkeling nodig tussen alle belangrijke belanghebbenden.

Vier dimensies van visieontwikkeling

Een rijk model voor visieontwikkeling is dat van Boonstra en Van Twist*. Wat vereenvoudigd weer te geven als:

 

Vier aspecten van visieontwikkeling - Bloeisupport.nl

Het model onderscheidt vier dimensies:

  1. De betekenis die je als organisatie hebt en wilt hebben voor je afnemers en andere belanghebbenden: ‘Waar gaan we voor’?
  2. De kernwaarden die je deelt en uitdraagt in je organisatie, naar belanghebbenden en onder elkaar als deelnemers: ‘Waar staan we voor’?
  3. De unieke eigenschappen die je verder wilt ontwikkelen. Zoals: expertise, organisatie, reputatie, cultuur, netwerken, productiemiddelen: ‘Waar blinken we in uit’ ?
  4. De positionering die je wilt naar klanten, op markten, naar financiers, politiek en samenleving. Zich uitend in b.v. producten en diensten, kwaliteit, communicatie en samenwerkingsverbanden: ‘Wat is onze kracht’?

Begeleiding bij visieontwikkeling

Heb je interesse in support bij de uitwerking van dit model voor jouw organisatie, besturing en verandering? Bel of mail!

Mart Stel – Bloeisupport– Voor krachtig samenwerken

*https://www.jaapboonstra.nl/wp-content/uploads/2016/08/Inleiding-VMO.pdf

Back To Top