Skip to content

Werktevredenheid, betrokkenheid, flow, passie, happiness en relativeren

Er was eens een tijd dat we het al prachtig vonden als medewerkers tevreden waren met hun werk en werkgevers goede scores haalden met hun onderzoeken naar werktevredenheid. En het hoogst haalbare was om daarmee ‘werkgever van het jaar’ te worden.

Totdat arbeids- en organisatiepsychologen uitvonden dat tevredenheid niet automatisch garantie was voor motivatie en voor prestatie. Sterker nog: al te grote werktevredenheid leidde -begrijpelijk- zelfs eerder tot wat wat achterover leunen en tot minder grote inzet.

Toen werd ‘betrokkenheid’ hot.

Betrokkenheid

Betrokkenheid en loyaliteit zegt meer over de bereidheid tot inzet en presteren dan werktevredenheid. Tevredenheid is dan mooi meegenomen, maar niet eens altijd noodzakelijk. Bedrijven als Effectory zijn vervolgens rijk geworden met meetmethoden voor betrokkenheid en interventies om die te verhogen.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Want dezelfde psychologen als eerder hebben vastgesteld dat “slechts” 15% van de betrokken medewerkers echt gepassioneerd is voor hun werk. Het meetpunt voor die passie is dan of je regelmatig in ‘flow’ bent; de extatische gemoedstoestand van je verliezen in je werk waar de psycholoog Csikszentmihalyi ons al in 1975 mee verraste.

Maar volgens wordt het daarmee wel tijd voor wat relativeren.

Tevredenheid

Want als je zó in je werk opgaat dat je je daar vergaand in verliest, dan wordt het de vraag of je op je andere mooie terreinen die het leven biedt niet teveel aan het inleveren bent.

Én: werkomstandigheden blijven nooit lang hetzelfde. Er zijn ups en downs. En als je voor je leefplezier zo afhankelijk wordt van de uppers in je werk. Dan worden de downers des te dieper als het eventjes wat minder gaat.

We pleiten dan ook voor wat gezonde relativering in je verbinding met je werk. Betrokkenheid is al mooi als dat wederzijds is. En werktevredenheid is ook al lang niet slecht.

We zijn dan ook blij dat bij de jongste en hipste startup bedrijven nu ‘chief officers hapiness’ worden aangesteld. Er is zelfs onlangs een heuse eerste opleiding voor gestart.

Werktevredenheid is weer helemaal terug!

Contact

Ook aan de slag met motivatie en werktevredenheid in jouw organisatie?

Bel of mail, ik help je van harte verder,

Mart Stel, Bloeisupport

Back To Top